Skip to main content

Zoekbalk J4

Zorg van morgen

Nederland vergrijst. We zien nu al een enorme toename van het aantal ouderen en de mens wordt ouder. Dat noemen we dubbele vergrijzing. Ondertussen daalt de beroepsbevolking; het aantal mensen dat actief is op de arbeidsmarkt. In de komende twintig jaar zal het aantal ouderen nog verder toenemen terwijl de beroepsbevolking verder daalt. Meer ouderen, minder personeel dat is de uitdaging in 2040. Daarom is het belangrijk om over morgen te praten. Hier lees je meer over deze landelijke campagne.

Anna en Lotte praten over morgen

Lotte, dochter van Anna (54), hoeft er niet over na te denken: “Natuurlijk zorg ik voor je, mam.” Aan de hand van enkele stellingen praten Lotte en Anna vandaag over morgen. Over het zorgen voor elkaar, nu en later. 

“Ik vind dat best bijzonder en fijn om te horen,” reageert Anna in het gesprek met haar dochter. Ze bespreken de eerste stelling ‘Mijn zieke moeder verzorgen na een dag hard werken. Geen probleem!’. Zelf zou Anna dat namelijk wel pittig vinden. Lotte: “Voor mij gaat het om een stukje zingeving. Zorg ik voor mijn ouders die mij groot hebben gebracht of help ik mensen in mijn werk als therapeut? Ik zou voor je zorgen mam, ook als dat betekent dat ik straks minder moet werken. Ik denk niet dat mijn carrière op de eerste plaats zou staan.” 

Anna en Lotte praten over morgen

Anna en haar man maken zich best zorgen over wie er later voor hun gaat zorgen. Daar hebben ze het wel over en bereiden ze zich ook al op voor. Lotte: “Ik denk dat jij, net als oma, best moeite zou hebben om zorg te ontvangen,” zegt Lotte tegen haar moeder. “Aan de ene kant snap ik dat. Je wil gewoon de band behouden zoals je ‘m kent.” Anna reageert: “Ik zou daar inderdaad niet zo gauw om vragen. Al zou ik het niet erg vinden om mijn moeder onder de douche te zetten. Ik weet niet waarom ik dat heb. Het helpt mij nu ook om hierover te praten met jou.”  

Bekijk ook de video van Anna en Lotte.

Bron: Praatvandaagovermorgen.nl 

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past en hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later? Begin op tijd het gesprek.

Bron: Praatvandaagovermorgen.nl

Kunnen we straks nog naar het verpleeghuis? ‘Nederland staat voor grote omslag’

Nederland staat voor een dijk van een opgave rond de huisvesting van en zorg voor senioren. De komende vijftien jaar komen er meer dan honderdduizend ouderen bij die verpleeghuiszorg nodig hebben, blijkt uit nieuw onderzoek van ABF Research, dat gespecialiseerd is in bevolkings- en woningmarktprognoses. Bijna driekwart van die groep kan niet in een verpleeghuis terecht. „De samenleving moet het eerlijke verhaal horen.”

→ Lees verder

Wat doet QuaRijn?

QuaRijn gaat uit van de mogelijkheden van ouderen en stimuleert hen om zo lang mogelijk zelf de regie over hun leven te houden. Minder zorgen voor, maar zorgen dat en zorgen met. Met de cliënt, met het netwerk van de cliënt en met samenwerkingspartners in de wijken.

→ Bekijk de video: Op reis met QuaRijn