Een veilig thuis voor ouderen met dementie
Locatiemanager Natasja Vreeswijk vertelt over Landhuis Nieuw Leeuwenburg
Het was een hele klus om de bewoners met dementie van de tijdelijke locatie Beatrix en Wijenburg te verhuizen naar het nieuwe landhuis. Locatiemanager Natasja Vreeswijk is tevreden dat de zorgvuldig uitgedachte operatie op rolletjes is gegaan. QuaRijn liet het gloednieuwe pand Nieuw Leeuwenburg speciaal inrichten voor deze doelgroep: om ze een comfortabele thuisbasis te geven. De nieuwe bewoners werden welkom geheten met een rode loper en namen hun intrek in de sfeervolle appartementen. “Nu is het zaak dat ze tot rust komen in hun nieuwe thuis”, zegt Natasja. Aandacht en zorg doet wonderen.
In de vier woongroepen van Nieuw Leeuwenburg is ruimte voor 32 mensen met dementie. Daarnaast zijn er de bovenste etage van het pand zijn nog eens negen grote luxere appartementen waar extra zorg en aandacht aangeboden wordt. Ook is er nog een gedeelte ingericht voor de zogenaamde ‘meerzorg’ groep, bedoeld voor mensen met onbegrepen gedrag. “Daar maak ik het liefst een specialisme van”. Natasja’s wens is dat de medewerkers nog meer kennis over de vormen van dementie krijgen, met name over het onbegrepen gedrag. Specifieke scholing en samenwerking van het team staan hoog op de agenda.
Het nieuwe pand straalt rust uit en dat heeft zijn effect op de bewoners. De inrichting is ontworpen vanuit de zintuigelijke beleving van de mens, onder andere rekening houdend met kleuren en het positieve effect daarvan op het welzijn. “Wij hebben meegedacht over de kleuren, de inrichting en de looproutes”. Maar ook over speciale verlichting die de mensen helpt hun dag/nachtritme vast te houden. Op de deuren van de appartementen hangen als herkenningspunt foto’s van de bewoners en binnenkort worden er bij hun voordeuren kastjes opgehangen, waar ze persoonlijke spulletjes in kunnen zetten. Liefst kleinigheidjes of foto’s van vroeger, want dan herkennen ze zichzelf het beste. “De huiskamers zijn zo gewoon mogelijk ingericht, met meubels die ze thuis ook zouden kunnen hebben”. Natasja vertelt dat er ook huisraad bij de kringloop is gekocht en opgeknapt. Als het maar zoveel mogelijk lijkt op thuis: dan is de hoop dat mensen er zich ook snel thuis kunnen voelen.
De verhuizing was uitermate zorgvuldig voorbereid: in drie dagen was de klus geklaard. “Vooraf keken we samen met de familie naar de voorkeur voor een bepaalde kamer. We zijn blij dat we voor 90% aan alle wensen konden voldoen”. Bij de indeling van de woongroepen is ook gekeken welke bewoners goed bij elkaar zouden passen. Voordat de verhuizing een feit was, is er van de oude inrichting een foto gemaakt, zodat de nieuwe situatie zoveel mogelijk gelijkenissen vertoont. Op de dag van de verhuizing zelf, zijn de bewoners met muziek en leuke activiteiten vermaakt. Van al dat in en uit gesjouw kregen ze gelukkig zo weinig mogelijk mee.
Een dag van waarde bieden, dat is wat de medewerkers van QuaRijn voor ogen hebben. ,,We willen op diverse momenten op de dag een activiteit aanbieden”. Het kunnen ook kleine dingen zijn om mensen te prikkelen, zoals even met een ballon overgooien of een liedje zingen. ,,Maar we proberen ook iedere dag met de mensen even naar buiten te gaan”. Rondom Nieuw Leeuwenburg ligt een prachtige tuin, die ingericht is als beleeftuin met herkenbare geuren. Er is ook een mijmerboom met bankjes eromheen waar bewoners met familie kunnen zitten om te kunnen praten over vroeger. En dan is er ook nog een beweegtuin, een wandelroute en een podium. Vanuit de woongroep is het ook mogelijk om zelfstandig naar buiten te gaan naar het balkon of de tuin: dat geeft ze een gevoel van vrijheid en bewegingsruimte.
De rust keert hopelijk weder bij de bewoners en ook bij de medewerkers en Natasja. Dan kan zij zich weer richten op de toekomst. “Onze wens is om bepaald gedrag nog beter te leren begrijpen. Dat willen we doen door ons nog meer te verdiepen in de mensen en hoe ze vroeger waren. Daarmee hopen we beter te kunnen inspelen op hun gedrag en te voorkomen dat dingen escaleren”. Zo tracht QuaRijn de zorg en het welzijn van iedereen te koesteren. Niet met grootste veranderingen, maar met rust en aandacht en zo normaal mogelijk. Want daar zijn de bewoners het meeste bij gebaat.