Skip to main content

Zoekbalk J4

Project ‘Als Klank nieuwe kleur geeft’: vrolijkheid in Bunnik door muziek

klank Bunnik

Woensdagmiddag zit een groep ouderen in de grote zaal van Bunninchem startklaar om deel te nemen aan een gezellige middag vol muziek. Zes middagen zijn voorlopig vastgelegd om op een ontspannen manier samen te zijn en te genieten van actief muziek maken. Plezier en ontspanning zijn het belangrijkste tijdens deze middagen. Zo te zien heeft de groep er veel zin in. Het project ‘Als Klank nieuwe kleur geeft’ is georganiseerd door een aantal betrokken inwoners van de gemeente Bunnik. Wethouder Julie d’ Hondt en Lia van der Heuvel van het Centrum voor Elkaar laten zich informeren over het project en doen deze middag enthousiast mee.

door Lia van der Heijden

Het project ‘Als klank nieuwe kleur geeft’ is een initiatief van een aantal inwoners van de gemeente Bunnik. Zij constateerden dat een muziek project als dit er nog niet was en zij hebben zich met veel enthousiasme ingezet om deze middagen mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat er op een laagdrempelige manier muziek gemaakt kan worden en het project biedt een speciaal welkom voor inwoners met geheugenproblemen/ dementie en hun mantelzorgers. De organisatoren kregen ondersteuning van het ‘Bunnik aan Zet’ fonds. Quarijn stelde een zaal beschikbaar en schenkt  gratis koffie en thee. De kinderen van de Cammingha school zamelden geld in om het project van de grond te krijgen en er werden muziek docenten gezocht om de groep te begeleiden.

Natuurlijk is ook een aantal vaste vrijwilligers aanwezig om de mensen op hun gemak te stellen, vertrouwd te maken met de muziekinstrumenten en een praatje te maken. Irene de Kruijf, één van de initiatiefnemers van dit project, benadrukt dat het zonder al deze mensen niet mogelijk zou zijn geweest om de bijeenkomsten te organiseren.

GROTE CONCENTRATIE

Klokslag twee uur wordt er gestart, begeleiders Marsha en Jacquelien houden al snel de aandacht vast. Begonnen wordt met een klapspel in allerlei ritmes, de mensen worden uitgedaagd mee te doen en zelf initiatief te nemen. Als iedereen over de drempel is en enthousiast deelneemt is er behoefte aan meer en worden de instrumenten uitgedeeld. De meeste mensen zijn eerst nog wat onwennig met het gebruik van de ukelele, tambourijn en djembé, maar al gauw klinken er grapjes en is te zien dat iedereen plezier krijgt in het maken van muziek. Opvallend is ook dat de tekens waarmee de begeleiders aangeven dat er harder, zachter, langzamer of sneller gespeeld moet worden, goed opgevolgd worden. Na een uur wordt het geleidelijk aan een echt orkest, het is mooi te zien hoe ingespannen iedereen bezig is en hoe vrolijk de hele groep deelneemt.

SPECIALE METHODE

Voor het geven van deze middagen volgden begeleiders Marsha en Jacquelien een speciale opleiding: ‘De Kobranie methode’. Het is een manier om een groep improviserend samen te laten spelen met behulp van een ‘dirigent’ die allerlei tekens gebruikt. Marsha heeft het conservatorium afgerond en Jacquelien een muziekopleiding. Zij kregen bovendien een training in het omgaan van mensen met dementie.

Voor iedereen die het leuk vindt om mee te doen met deze middagen: er is nog plaats. Vervoer kan geregeld worden, meer informatie bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voorlopig staan de middagen tot de zomer vast, maar gezien het enthousiasme van de groep zou een vervolg zeker heel welkom zijn.