Skip to main content

Zoekbalk J4

Uiteenlopende banen in bosrijke omgeving

pleinzit 2e verdieping

In juni opent het landhuis Nieuw Leeuwenburg, onderdeel van Het Zonnehuis in Doorn, zijn deuren voor bewoners met dementie. Op deze prachtige nieuwe locatie komt er dan ook plek voor extra bewoners en zorgmedewerkers. Manager zorg en welzijn Natasja Vreeswijk en teamleiders Esther de Kemp en Jacqueline van der Poel vertellen over het omvangrijke project.

Natasja: “In juni verhuizen wij met 24 PG bewoners van het huidige woonzorgcentrum Beatrix en acht bewoners vanuit Nieuw Sterkenburg, naar een prachtig nieuw pand in Doorn: Nieuw Leeuwenburg. Het pand ligt met twee andere landhuizen op een mooi terrein dat volledig wordt ingericht als een Engels park waar bewoners fijn kunnen vertoeven. Het is voorzien van een podium, kunstobjecten en een beweegtuin. Het park heeft een echte beleeffunctie door alle faciliteiten en de geuren en kleuren van de beplanting. Het pand is voorzien van leefcirkels waardoor we de deuren op een veilige manier kunnen openzetten. De appartementen zijn voorzien van plafondliften om de zorgverlening te verlichten en te vergemakkelijken.” Esther: “Nieuw Leeuwenburg wordt een fijne woonomgeving voor mensen met dementie. De onderste twee verdiepingen worden ingericht voor bewoners met dementie en er komt een meerzorgafdeling waar bewoners komen te wonen die extra zorg en begeleiding nodig hebben. Op de bovenste verdieping bevinden zich negen zorgappartementen. In deze appartementen is het ook mogelijk om als echtpaar samen te wonen. Alleen wonen kan natuurlijk ook. Bewoners betalen een extra toeslag waardoor zij 156% zorg kunnen krijgen. Dit kan zijn in de vorm van zorg, maar ook in extra activiteiten of uitstapjes.”

Wat is er zo bijzonder aan de zorgappartementen voor mensen met dementie?
Natasja: “De negen appartementen zijn voor mensen met dementie met een Volledig Pakket Thuis indicatie. Zij betalen een eigen bijdrage waardoor we luxere zorg en meer tijd kunnen inzetten op individuele aandacht. Zoals wandelen, samen boodschappen doen, een spelletje of gewoon even zitten en koffiedrinken bij een goed gesprek. Welzijn staat hier voorop.” Esther: “Er is de mogelijkheid om samen te kunnen blijven wonen op oudere leeftijd als één van beiden meer zorg nodig heeft. Door de extra bijdrage is er de mogelijkheid om meer zorg in te kopen en dit individueel af te stemmen op de bewoner waardoor je echt zorg op maat kunt leveren. De locatie van de appartementen is echt waanzinnig mooi: vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de bossen. De appartementen zijn van alle gemakken voorzien.”

Kun je iets vertellen over de afdeling Meerzorg?
Natasja: ”Deze afdeling is voor bewoners waarbij we de mens zoeken achter het gedrag dat we niet begrijpen en kunnen verklaren. Deze bewoners voelen zich vaak niet comfortabel. We hopen dat we met een goede structuur, onderzoek naar hun geschiedenis en door samen te werken in een gespecialiseerd team, het onbegrepen gedrag kunnen achterhalen en zoveel mogelijk te voorkomen. Ook hier staat persoonlijke aandacht en welzijn voorop.”

Er komt ook een uitbereiding van Nieuw Sterkenburg heb ik begrepen?
Jacqueline: “Er komen acht bedden bij voor cliënten met het Korsakovsyndroom.”

Naar wat voor soort medewerkers zijn jullie op zoek voor deze locaties?
Natasja: “Voor Nieuw Leeuwenburg zijn we op zoek naar collega’s die die rust uitstralen, mondig zijn op empathische wijze en welzijn hoog in het vandaal hebben staan.” 

Esther: “Op Nieuw Sterkenburg zijn we voor onze Korsakov bewoners op zoek naar medewerkers die houden van uitdagingen en de bewoners zien als mens. Deze groep bewoners heeft vaak al een heel traject achter de rug en vaak een leven met veel tegenslagen. Wij willen hen een veilige en fijne woonomgeving bieden waarin zij door middel van structuur en duidelijkheid weer regie krijgen over hun leven binnen de mogelijkheden die er zijn.”

Waarom is het leuk om bij Nieuw Leeuwenburg te komen werken?
Esther: “De locatie is echt fantastisch, de mooie bosrijke omgeving en alles is nieuw. Gedreven collega’s die passie hebben voor bewoners met dementie en een uitdaging niet uit de weg gaan.”

Waarom is het leuk om bij Nieuw Sterkenburg te komen werken?
Jacqueline: “Het is een geweldige leuke doelgroep en een leuk team! We zorgen voor de cliënten en voor elkaar. We zijn sinds 2023 een Regionaal Expertise Centrum (REC) geworden waar we heel trots op zijn en daaruit vloeien ook de nodige scholingen uit waar we aan deelnemen. We werken samen met de andere Korsakov instellingen wat het nog mooier maakt. We bieden structuur en een goed gevuld activiteitenprogramma waar we ook zelf in meewerken, dus een erg gevarieerde werkplek.”

Welke kansen zien jullie voor regio Doorn met deze uitbreiding?
Jacqueline: “Nog meer groeien in het expertisecentrum Korsakov zodat we nog meer cliënten kunnen helpen op welke manier dan ook. Denk aan thuiszorg, dagbehandeling en proberen steeds meer de regie terug te geven en niet alles over te nemen. Er zijn nog vele kansen en groeimogelijkheden.”

Esther: “Deze uitbreiding biedt mooie kansen voor de regio ten opzichte van uitbreiding van de arbeidsmarkt, maar ook voor de groep mensen die graag vrijwilligerswerk doet. Het is dankbaar om het verschil te kunnen maken voor een ander. We willen dan ook kijken of we gericht vrijwilligers kunnen zoeken die aansluiten bij behoefte van de bewoners. Bijvoorbeeld iemand die piano speelt.”

Meer informatie?

Bekijk alle vacatures: