Skip to main content

Zoekbalk J4

Samen in de regio

handen

In Nederland willen we graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen, ook als we op leeftijd zijn. Dan is het belangrijk dat we op tijd actie ondernemen als ouderen gezondheidsproblemen krijgen en/of bijvoorbeeld daarnaast een klein sociaal netwerk hebben. Maar ook dat we specialistische ouderenzorg thuis kunnen geven, in nauwe samenwerking met de betrokken huisarts als dit nodig is. En als het thuis even niet gaat, dat we ouderen tijdelijk een huiselijke omgeving bieden waarin ze met zorg en aandacht omringd zijn. Waar de tijd is om iemand te laten wennen aan de nieuwe mogelijkheden en onmogelijkheden van zijn of haar lichaam en/of geest. Ook willen we voorkomen dat mensen onnodig of te lang in het ziekenhuis liggen.

We merken dat we de zorg en ondersteuning samen anders vorm moeten geven om het langer thuis wonen te behouden. Daarom zijn zorg- en welzijnsorganisaties zich aan het voorbereiden en laten hun aanbod meer aansluiten bij de vraag van de inwoner. Ook in de regio Utrecht en dus ook bij QuaRijn.

Korte lijnen en kennis via ONZe
QuaRijn doet mee in het Ouderengeneeskundig Netwerk Zuid-Oost eerstelijn (ONZe). Samen met Accolade, Charim, Silverein, Warande en alle huisartsen die aangesloten zijn bij Unicum. Door de korte lijnen die er nu zijn door deze samenwerking, worden geneeskundige en sociale problemen bij ouderen eerder gezien. Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, casemanagers dementie, wijkteams en behandelaren in de eerste lijn maken dit waar. Zo kunnen we sneller en beter actie ondernemen omdat we een mobiel team van artsen en behandelaren gevormd hebben die naar de mensen thuis toegaat. Voor het vergroten van kennis en elkaar ontmoeten en leren kennen, is het kennisplatform ONZe. Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, casemanagers dementie, wijkteams en behandelaren in de eerste lijn o.a. van deelnemers aan ONZe Verbinding.

Belangrijk om langer thuis te kunnen blijven wonen Hoe maken we dit waar?

Hoe maken we dit waar? Onder andere door:

Op tijd geneeskundige problemen zien bij ouderen.

We kennen elkaar en weten daardoor elkaar steeds beter te vinden.

Sociale contacten in beeld hebben.

Vergroten kennis (o.a. bijeenkomsten

ONZe Verbinding).

Specialistische zorg thuis.

Een team van artsen en behandelaren gaat naar de mensen thuis of in een woonzorglocatie.

Als het thuis even niet gaat.

Mensen kunnen tijdelijk verblijven in een woonzorgcentrum. Omgaan met de (on)

mogelijkheden en veranderen naar een nieuwe (gezondheids)situatie en sociale contacten staan centraal.

Congres ONZe een succes
Eind oktober was er een gezamenlijk georganiseerd congres van deelnemers aan ONZe Verbinding in Doorn. Er waren maar liefst 120 deelnemers. De meesten werken bij een van de organisaties die samenwerken in ONZe. Maar waar ging het congres over? En wie spraken er? Een opsomming:

  • De ziekte van Parkinson als mensen thuis wonen – Hanneke van de Sandt, specialist ouderengeneeskunde Careyn.
  • Hoe zit het met de Wet Zorg en Dwang (vrijheid en veiligheid) bij thuiswonende ouderen met dementie? - Anda Adolphs, specialist ouderengeneeskunde ZorgSpectrum.
  • Wanneer denk je aan het syndroom van Korsakov (problematisch alcoholgebruik)? Hoe pak je het aan bij ouderen in de thuissituatie? Winne Kramer en Levine van Zuidam, QuaRijn.
  • De psycholoog thuis - Karolien Harink (QuaRijn) en Irene Verhagen.
  • Grensvlak geestelijke gezondheidszorg en verzorging, verpleging en thuiszorg - Iris de Vos en Paul Schmidtz (Warande) en Anjo Hennevanger (GGZ) Lotte Broos-Huinink (GGZ)

Het elkaar leren kennen ging heel natuurlijk en vanzelfsprekend: tijdens de workshops en ook bij binnenkomst, de pauze en de warme hap maakte iedereen nieuwe contacten. Anne Bosman, bestuurder Accolade: “Mooi om te ervaren dat zoveel collega’s van verschillende organisaties hun kennis vergrootten en contact legden met elkaar. Dat deze beweging op gang is gekomen, vind ik heel mooi. Bovendien zijn de eerste effecten van beter samenwerken al zichtbaar in de verwijzingen.”

Bron: Warande