Skip to main content

Zoekbalk J4

Omgaan met dementie vraagt veel van mensen

Vlnr: ...., Bernadet Visser, Katinka op den Kelder, Trees Keet en Suzanne Derksen
Onder: Zofia Sierzpowska, Karianne Ames en Remco Kuipers

De casemanager is een steun en toeverlaat

Een diagnose dementie heeft ingrijpende gevolgen. Trees Keet werkt als casemanager dementie bij QuaRijn in Veenendaal. In de wijk bezoekt ze cliënten met beginnende en gevorderde dementie om hen, en hun mantelzorgers, te begeleiden en ondersteunen. ,,Ik vind het fijn om in een vroeg stadium ingeschakeld te worden”, legt Trees uit. De hulp van de casemanager is relevant, want zij weet de weg in de wirwar van regelgeving en instanties. Dementie heeft een grote impact op het dagelijks leven van cliënten en mantelzorgers. Trees Keet luistert, denkt mee, ondersteunt en regelt passende zorg.

Iedereen vergeet wel eens een datum of een naam. Wanneer iemand zich hele voorvallen niet meer weet te herinneren, dan is er vaak meer aan de hand. Bij dementie is er niet altijd sprake van een geheugenkwestie. Gedragsveranderingen, bijvoorbeeld als mensen een kort lontje krijgen, onrustiger worden, angstiger of achterdochtig zijn ook aan de orde. Weer anderen hebben heel lang dezelfde kleren aan of verzorgen zichzelf minder goed. Allemaal aanwijzingen, die in de richting wijzen dat er iets niet klopt.

Een bezoek aan de huisarts is een logische stap: dat voelt vertrouwd. Hij of zij doet onderzoek en neemt een geheugentest af of verwijst de patiënt door naar de geheugenpoli in het ziekenhuis. Toch komt het steeds vaker voor dat er wordt doorverwezen naar de specialist ouderengeneeskunde. Die heeft een laagdrempelige manier van werken, omdat hij of zij de mensen thuis bezoekt. Onderzoek kan uitwijzen dat er andere zaken spelen, bijvoorbeeld een vitamine- of mineralentekort. Helaas is het vaak zo dat mensen met dementie denken dat ze van alles nog kunnen, terwijl de omgeving merkt dat het niet zo is. Een huisbezoek van de specialist maakt het makkelijker als de cliënt ontkent dat er iets aan de hand is.

Casemanager Trees Keet komt ook bij de mensen thuis. Ze geeft uitleg over dementie, praktische adviezen en emotionele steun. Goed luisteren, vindt ze belangrijk. Waar zijn er zorgen over en waar is behoefte aan. ,,Ik stel ze gerust dat ze er niet meer alleen voor staan en dat ik met ze meedenk”. Bijvoorbeeld over dagbesteding en welke voorziening het beste aansluit. Ze draagt ook alternatieven aan. Het kan zijn dat er in de eigen kring mensen zijn die willen helpen. Door af en toe de mantelzorger te ontlasten met een wandeling, een spelletje te doen of een kopje koffie drinken. Voor mensen met dementie is het belangrijk dat ze activiteiten blijven ontplooien en onder de mensen komen.

Mantelzorgers zijn onmisbaar en daarom is het zo belangrijk dat ook zij gesteund worden. ,,Ik coach de mantelzorger hoe je met de ziekte om kunt gaan. En hoe je anderen kunt betrekken bij de zorg”. Trees Keet weet dat de mantelzorger de motor in huis is en zij doet er alles aan om ervoor te zorgen dat die blijft draaien. Bij ieder huisbezoek geeft ze een compliment: ,,Het is heel moeilijk als iemand twintig keer op een dag hetzelfde vraagt”. Dat vergt geduld.

Trees Keet is blij met haar zinvolle beroep. Zij kan dementie niet verhelpen, maar ze kan wel het welzijn van de mensen vergroten, zodat de ziekte naar de achtergrond verdwijnt.

Contact casemanager

Denkt u dat uw naaste de eerste verschijnselen van dementie heeft, zoals geheugenklachten, gedragsverandering of het kwijtraken van het overzicht? Of heeft u vragen omdat u nauw betrokken bent bij iemand in uw omgeving met dementie? Dan is het fijn om te weten dat de casemanagers dementie van QuaRijn er zijn om u te ondersteunen. U kunt contact opnemen met Trees Keet via telefoonnummer 06 82 40 38 44 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of met haar collega Remco Kuipers via telefoonnummer 06 82 88 39 27

Of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..