Skip to main content

Zoekbalk J4

Goede zorg in de laatste levensfase maakt het verschil

marloes quarijn

Palliatief zorgconsulent Marloes Hendriksen vertelt over haar werk

,,Ik heb altijd al iets met palliatieve en terminale zorg willen doen”, vertelt Marloes Hendriksen overtuigd. Ze werkt als wijkverpleegkundige in wijkteam Rhenendael en sinds kort ook als palliatief zorgconsulent in de regio waar QuaRijn gevestigd is. Marloes voelt zich vereerd dat ze dit werk mag doen. ,,Ik kom heel dichtbij in het puurste en kwetsbaarste moment van iemands leven”. Dat maakt haar werk bijzonder.  Want er is nog veel wat je voor iemand kunt betekenen in die fase.

Marloes werkt al tien jaar bij QuaRijn als wijkverpleegkundige. Ze herinnert zich nog goed het ziekbed van haar opa: ,,We moesten er zo voor strijden om hem de juiste pijnstilling en comfort te bieden”. Mensen hoeven niet te lijden, realiseerde ze zich. Dat was voor haar de trigger om de opleiding palliatief zorgconsulent te gaan volgen.

Natuurlijk kun je als zorgverlener niet alles oplossen. ,,Maar je kunt luisteren naar cliënten en familieleden, uitleg geven, adviseren en meedenken”. Marloes is een belangrijke schakel tussen cliënten, hun familieleden en het wijkteam. Haar kennis en expertise op het gebied van palliatieve zorg dragen bij aan de best mogelijke zorg voor cliënten. ,,Omdat mijn collega’s bij de mensen thuis komen, signaleren zij vaak vroegtijdig wat er speelt”.

,,Eigenlijk zijn wij de ogen en oren van de huisarts en koppelen we terug wat we waarnemen”. Dat is voor huisartsen met overvolle praktijken natuurlijk heel welkom. Als het gaat om palliatieve zorg, kan Marloes op verzoek adviseren en meedenken. Dat geldt niet alleen voor haar collega’s binnen QuaRijn, maar ook voor huisartsen en praktijkondersteuners. ,,Ik neem het werk niet over”, Marloes is heel beslist. ,,Ik sta vooral naast mijn collega’s en luister naar ze. Samen kijken hoe en waar we de beste zorg kunnen geven aan cliënten. Voor nu, maar ook in de toekomst”. Als je een vraag hebt voor Marloes hoeft ze niet per sé langs te komen. Je mag haar gerust bellen.

De palliatieve fase in iemands leven kan jaren duren, maar het kan ook snel gaan. Daarom is het zo belangrijk om palliatieve zorg tijdig in te schakelen, zodat je dingen voor kunt zijn. Bijvoorbeeld door na te denken over pijnstilling of welke hulpmiddelen nodig zijn. Zoals voor een anti decubitus matras zorgen, als je weet dat iemand veel op bed komt te liggen. Kwaliteit van leven is belangrijk. Maar kwaliteit van sterven ook. Ondanks dat het verdrietig is, weet Marloes dat het voor nabestaanden ook een fijne herinnering kan zijn. Het is belangrijk de regie bij de cliënt en naasten te laten en met ze mee te bewegen. Wat doe je en wat laat je. ,,Je kan het maar één keer goed doen, en ik wil het goed doen”.

Marloes helpt graag. Met iets kleins, zoals bij iemand gaan zitten en oprecht luisteren. Maar ze vindt het ook belangrijk om ‘grotere’ onderwerpen aan snijden. Te praten over behandelwensen, reanimeren, de dood en het afscheid. Wat kan iemand verwachten op een sterfbed? Hoe om te gaan met pijn of onrust? Cliënten kunnen zorgen hebben over de toekomst als hun partner en kinderen alleen komen te staan? ,,Ik kan iemand steunen, geruststellen en antwoorden geven op moeilijke vragen”. Marloes is er ook voor familieleden en nabestaanden. Ze vindt het fijn dat ze de tijd en ruimte heeft om er voor iemand te zijn als het echt nodig is.

Op verzoek kan Marloes collega’s in de wijk voorlichting geven. ,,Het idee is dat ik in de toekomst ook beschikbaar ben binnen de locaties van QuaRijn”. Collega’s kunnen haar inschakelen als er een ingewikkelde casus is: ook tijdens werkoverleg. Omdat Marloes deelneemt in het netwerk palliatieve zorg, is ze altijd op hoogte van actuele zaken, zoals nieuw beleid of herziene protocollen. Die kennis wil ze delen binnen QuaRijn en met huisartsen en praktijkondersteuners.

T 06 – 123 18 112 (bgg: 085 – 488 8604)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.        

www.quarijn.nl