Skip to main content

Zoekbalk J4

Het meten van valangst bij kwetsbare geriatrische revalidanten: literatuur- en vragenlijstonderzoek.

vlngst rapport

Gescheven door Rudy Vernooij, Wim Groen, Margriet Pol en Ewout Smit.

Valangst is een significant probleem in de Geriatrische Revalidatie (GR). Wij voerden een literatuuronderzoek en vragenlijstonderzoek uit onder GR professionals. In de literatuur zijn negen verschillende meetinstrumenten voor valangst beschreven. Van de deelnemende fysiotherapeuten aan het vragenlijstonderzoek meet 69% (20/29) valangst.

Ondanks dat de richtlijn preventie van valincidenten bij ouderen adviseert om de Falls Efficacy Scale-International (FES-I) te gebruiken, vinden de deelnemers dat de FES-I niet bij alle revalidanten goed is af te nemen. Om valangst te meten worden naast vragenlijsten ook balans- en looptesten gebruikt. Er lijkt behoefte aan een ander meetinstrument om valangst te meten. De Nursing Home Falls Self-Efficacy Scale (NHFSS) en Fear of Falling Questionnaire – Revised (FFQ-R) zouden geschikt kunnen zijn voor de kwetsbare revalidanten in de GR.

→ Bekijk het rapport

Auteursgegevens: Rudy Vernooij, geriatriefysiotherapeut, QuaRijn Kennis en BehandelCentrum in Doorn, werkzaam in de Geriatrische Revalidatie, eerste lijn en verpleeghuis. Dr. Wim Groen, senior onderzoeker ouderengeneeskunde, AmsterdamUMC - locatie VUmc. Dr. Margriet Pol, senior onderzoeker ouderengeneeskunde, AmsterdamUMC - locatie VUmc. Dr. Ewout Smit, senior onderzoeker ouderengeneeskunde, AmsterdamUMC - locatie VUmc en VIVIUM-zorggroep Naarden.

Correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.