Skip to main content

Zoekbalk J4

Zorgzame wijk

Om in een context van vergrijzende ouderen en schaarste van zorgpersoneel te zorgen dat ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, hebben we alle mogelijke hulpbronnen nodig om dat in de toekomst mogelijk te maken. De hulpvraag zal komende jaren alleen maar verder toenemen.

Hieraan levert QuaRijn in regionaal verband een bijdrage door nauwer te gaan samenwerken met welzijnsorganisaties. Dit noemen we een steunsysteem.

Dit systeem noemen we Zorgzame Wijk en is gebaseerd op het principe dat QuaRijn als lokaal gewortelde VVT-organisatie een centrale rol gaat vervullen voor de ouderen in de gemeenschap. Deze rol heeft een aantal componenten:

  • Expert: op het gebied van ouder worden, ouderenzorg en dementie
  • Gids/adviesfunctie: centraal ondersteuningspunt die het speelveld van voorzieningen en mogelijkheden (informeel en formeel) overziet.
  • Een reismaatje: iemand die de klantreis volgt, wanneer nodig meekijkt, evalueert en meedenkt over volgende stappen.
  • Een hoeder van de buurtgemeenschap waar hulpvragers en aanbieders elkaar vinden rondom huishoudelijke-, mobiliteits-, vitaliteits-, sociale- en zorgvragen.
  • Een voortrekker in de samenwerking tussen lokale en regionale of landelijke aanbieders met oplossingen voor eerdergenoemde vragen.

Zorgzame wijk, Veenendaal Zuidwest

We hebben gekozen om het eerste steunsysteem, Zorgzame Wijk, op te zetten in Veenendaal Zuidwest (Over ’t Spoor). Als eerste zal in kaart worden gebracht welk aanbod van zorg en welzijn (zowel professioneel als informeel) binnen de wijk al beschikbaar is en contact worden gezocht met de samenwerkingspartners Veenendaal Zuidwest.  Daarnaast zal gekeken worden welke behoeften er zijn bij (potentiele) cliënten.

Met het bouwen aan een toekomstbestendig steunsysteem wil Zorgzame Wijk Veenendaal toevoegen wat nodig is voor de ouderen door het optimaliseren van samenwerking vanuit zorg en welzijn.

We zoeken nog medewerkers die in betreffende wijk  wonen en/of daar goed bekend zijn en voor de projectorganisatie een klankbordfunctie willen vervullen. Wie dit wil, kan zich aanmelden bij Nicolet Groen,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Kwartiermaker Zorgzame wijk.