Skip to main content

Zoekbalk J4

De Weijer in Bunnik, een huis voor mensen met dementie.

Een huis voor mensen met dementie, waar de bewoners zoveel mogelijk hun leven voort kunnen zetten zoals ze dat thuis gewend waren. “Iedere dag moet hier van waarde zijn”, vertelt zorgmedewerker Odyle de Vetten. Woonzorglocatie de Weijer opende anderhalf jaar geleden in een woonwijk in Bunnik. Het team biedt veel meer dan zorg alleen. De medewerkers kijken goed naar wat de mensen nodig hebben. Deze persoonlijke benadering maakt dat de mensen zich er nog meer thuis voelen. “Ik zie het als een mooie uitdaging om de laatste jaren van iemands leven leuker te maken”, zegt Odyle.

KENNISMAKEN

De Weijer is het huis van de bewoners en iedereen die er over de drempel stapt is in feite op bezoek. “Wij zijn een zelfstandige locatie. Dat betekent dat we met het team het huis draaiende houden met alles wat er bij komt kijken”, legt Odyle uit. Het nieuwe gebouw is heel plezierig om te werken, want alles is gelijkvloers en je kijkt zo de binnentuin in. “We hebben wat gezellige hoekjes ingericht voor de mensen met retro meubels”. Odyle merkt dat de bewoners het fijn vinden om daar te gaan zitten. Er wordt van medewerkers verwacht dat ze dat soort initiatieven nemen en meedenken. QuaRijn doet daarmee een beroep op talenten van de mensen die er werken. Odyle vindt het heel prettig dat die ruimte geboden wordt: “Wij doen dit werk vanuit ons hart”. Die warme uitstraling heeft een positief effect op de bewoners.

WELZIJN

Toen Odyle de Vetten voor de eerste keer in een verpleeghuis kwam, wist ze direct dat ze daar wilde werken. “Die zorg zit heel erg in mij”. Naast de dagelijkse werkzaamheden vindt ze het heel leuk om aan iets te bouwen. Om dingen te verbeteren voor bewoners. “Wij proberen heel erg in mogelijkheden te denken in plaats van te zeggen dat iets niet kan”. Omdat de bewoners een vergevorderd stadium van dementie hebben, vragen wij ook hulp aan familie en mantelzorgers. Zij kunnen op gebied van welzijn een hele mooie bijdrage leveren. Zo komt een vriend van een partner iedere donderdagochtend piano spelen. De bewoners staan erom heen en zingen mee. Er is ook een initiatief om een kookclub op te richten. Eigenlijk vindt Odyle iedere vorm van familieparticipatie geweldig. Ze hoopt vaker uitstapjes te kunnen maken met de mensen. Al is het maar een wandeling of even boodschapjes doen bij de supermarkt. “Hoe leuk zou het zijn als we een duofiets hebben?”. Wat Odyle betreft kan er nog meer gedaan worden om van De Weijer een unieke plek te maken.

SPEEDDATE

Wil jij kennismaken met De Weijer? Kom naar de speeddate op dinsdag 10 mei van 13.30 tot 15.30 uur in de achtertuin van De Weijer. “Hier werken is niet medisch”, legt Odyle uit. De uitdaging zit in het meebewegen en contact zoeken met de bewoners, zodat ze zich comfortabel en veilig voelen. Alle niveaus zijn welkom: woonondersteuner, gezelschapsdame, helpende, verpleegkundige of verzorgende. Hoe mooi is het om te helpen bouwen aan de identiteit van De Weijer. Werken op een unieke locatie in een klein saamhorig team, waar je met elkaar probeert de bewoners een leuke dag te bezorgen. Lukt het niet om naar de speeddate te komen? Een dag of middag meelopen kan ook. Odyle de Vetten: “Dit is een goed moment om bij De Weijer te komen werken. Dan kunnen we samen bouwen aan een nog fijner huis voor de bewoners”.

www.werkenbijquarijn.nl

Contact

Adres
Woonzorglocatie De Weijer
Laan van Broekhuijzen 14
3981 XB Bunnik
www.quarijn.nl/wonen-bij-ons/woonzorglocatie-de-weijer-bunnik