Skip to main content

Zoekbalk J4

Met kleine dingen iemands leven waardevoller maken

Fotobijschrift: Ergotherapeut Sanne Bouman en mevrouw Keijman

Voor de meeste mensen zijn dagelijkse handelingen, zoals opstaan, aankleden, eten, douchen, lopen en fietsen heel vanzelfsprekend. Maar wat als je ouder wordt, te kampen hebt met een chronische ziekte of een handicap?

Dan kan het zijn dat veel van die activiteiten niet meer lukken. Een ergotherapeut helpt om die betekenisvolle activiteiten weer uit te kunnen voeren. Sanne Bouman is ergotherapeut bij QuaRijn. Haar cliënt mevrouw Keijman wilde na een herseninfarct dolgraag weer fietsen. Met hulp van Sanne lukte het om deze grote wens te vervullen.

DENKEN IN MOGELIJKHEDEN
Mevrouw Keijman: ‘Sanne ken ik al een paar jaar via de thuiszorg en hulp in de huishouding. Ik vind communicatie met de thuiszorg en Sanne erg prettig. Het is fijn dat Sanne gelijk alle partijen benadert om een probleem voor te leggen en een aanpassing te realiseren. Ze stuurt bij de eerste afspraak bijvoorbeeld ook direct de gemeente een mail om alles zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Werkt de gemeente niet mee? Dan doet ze er alles aan om toch tot een positieve oplossing te komen. Ik ben heel blij met haar kijk op de dingen. Ze denkt in mogelijkheden en is realistisch als ze weet dat de gemeente niet mee buigt.’

GEEN VERWIJZING NODIG
Om een afspraak te maken met een ergotherapeut heb je in principe geen verwijzing van de huisarts nodig, maar het heeft wel de voorkeur: de huisarts heeft immers het overzicht van alle medische gegevens. Via het Service Bureau van QuaRijn kan afgesproken worden wanneer de ergotherapeut aan huis komt. Tijdens dit eerste gesprek inventariseert Sanne niet alleen de behoefte en de hulpvraag, maar probeert ze ook een totaalbeeld te krijgen van haar cliënt. Want in sommige gevallen kan het nodig zijn dat één van haar collega’s van het Kennis en BehandelCentrum ingeschakeld moet worden. Zoals een fysiotherapeut, diëtist, logopedist of psycholoog.

Sanne Bouman is ruim 12,5 jaar in dienst bij QuaRijn. “Ik vind het fijn om in een multidisciplinair team te werken, omdat de verschillende behandelaren elkaar kunnen aanvullen. Zo kunnen we met elkaar completere zorg bieden aan onze cliënten”.

VERTROUWEN BIEDEN
Het opbouwen van vertrouwen vindt Sanne een belangrijke eerste stap om iets te kunnen bereiken. “Bij mevrouw Keijman ontdekte ik al snel een grote wens om weer te kunnen fietsen”. Voordat ze een herseninfarct meemaakte, fietste mevrouw namelijk grote afstanden, waar ze ontzettend van genoot. “Op een dag pakten we fiets”, vertelt Sanne.
“Natuurlijk heb ik eerst gekeken of het op- en afstappen goed ging en beoordeeld of het reactievermogen, de verkeersveiligheid en het oriëntatie vermogen goed waren”. En daar ging mevrouw op haar fiets. Haar zoon en Sanne renden mee om haar indien nodig op te vangen. Het ging als een speer en mevrouw genoot ervan. Kleine stapjes: eerst een rondje in de straat en een volgende rit in de buurt. Het doel voor mevrouw Keijman was te kunnen fietsen naar haar zoon: dat zou geweldig zijn.

ADVIEZEN VAN SANNE
Het spreekt voor zich dat een ergotherapeut ook voor veel andere dingen ingeschakeld kan worden. Sanne geeft onder andere ook advies over hulpmiddelen en voorzieningen in huis, zoals bijvoorbeeld beugels in het toilet, plaatsen van een douchezitje of het plaatsen van een tweede trapleuning. Valpreventie vormt ook een belangrijk onderdeel van de therapie, aangezien veel ouderen komen te vallen. En ook arm/ handfunctie training na een herseninfarct of training in zelfverzorging, zodat mensen zichzelf kunnen wassen en aankleden. Als je beperkt bent in je bewegingen kost alles moeite: Sanne leert je energie te verdelen over de dag.

SNEL RESULTAAT
Sanne Bouman: “Wat ik zo mooi vind aan mijn vak is dat je met hele kleine dingen het leven van een cliënt waardevoller kan maken. Ergotherapie is heel praktisch en je ziet snel resultaat”. Dat maakt dat Sanne iedere dag geniet van haar werk.

AFSPRAAK MAKEN

Service Bureau helpt u bij het maken van afspraken met uw behandelaar. Zij geven u algemene informatie over de verschillende therapieën en de werkwijze van het Kennis en BehandelCentrum.

Service Bureau

085 488 99 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ma t/m vrijdag: 8:30 – 17:00 uur