Skip to main content

Zoekbalk J4

Trots op Het Nieuwe Zonnehuis

QuaRijn bestuurder Mirjam Hagen gunt de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug het nieuwe Zonnehuis. Diverse plannen werden er al gemaakt in het verleden voor een nieuw gebouw. Helaas sneuvelden die allemaal voortijdig.  Veelal omdat ze niet pasten binnen de eisen van het bestemmingsplan. Mirjam Hagen besloot samen met een architect een basisontwerp te maken dat wel paste binnen de voorschriften. En dat lukte. De eerste twee landhuizen zijn inmiddels opgeleverd en het derde landhuis staat op de planning van 2023.

Omvangrijk project

Zeven jaar geleden begonnen de eerste gesprekken over een gloednieuw Zonnehuis. Het hoofdgebouw van Het Zonnehuis moest voldoen aan de eisen van alle toekomstige gebruikers, zoals het revalidatiecentrum, de polikliniek van het Diakonessenhuis, twee huisartsenpraktijken en een apotheek. Nadat de gemeente toestemming gaf om te bouwen en ook de Raad van Toezicht van QuaRijn akkoord ging, kon Janssen de Jong starten met de bouw. ,,Een enorme klus en omvangrijk project van 37 miljoen voor drie landhuizen”, vertelt bestuurder Hagen. Prijzenswaardig dat het tot nu toe gelukt is alles binnen de gestelde tijd en budget te realiseren. Na een bouwtijd van drie jaar namen de afgelopen weken de eerste bewoners hun intrek.

Fijne werkplek

Het spannende is er nu grotendeels vanaf geeft Mirjam Hagen toe. De grootse operatie van de verhuizing is goed verlopen en de revalidanten die hun intrek hebben genomen zijn enorm blij met hun studio, de fijne lichtinval en een eigen douche en toilet. Voor de medewerkers zal de nieuwe werkomgeving en andere teamindeling nog even wennen zijn. De verhuizing van de polikliniek van het Diakonessenhuis staat begin april op de agenda. ,,Ik zou het echt fijn vinden als de (wijk)bewoners en mensen die hier werken genieten van dit mooie centrum”, hoopt Hagen. Zelf is zij erg gecharmeerd van het klassieke ontwerp, gecombineerd met de moderne inrichting. De landhuisstijl past bijzonder goed in de prachtige omgeving van de Heuvelrug. Vrienden van Het Zonnehuis helpen mee met het verrijken van de tuin en het realiseren van een beeldentuin. De parkachtige tuin, nu nog in aanleg, is straks sowieso een fijne plek om te vertoeven voor de bewoners en hun naasten.

Duurzaam

Wat zeker genoemd moet worden is de duurzame bouw van het Zonnehuis. Geen nul op de meter vertrouwt Hagen toe, maar wel zo duurzaam mogelijk.  Zo zijn de ramen perfect geïsoleerd, wordt er energie opgewekt met zonnepanelen en gebruik gemaakt van warmtepompen, zonder gas. Naast duurzaamheid zijn de gebouwen sfeervol ingericht en uitermate geschikt voor kleinschalige en persoonlijke zorg. ,,Wij kozen bewust voor menselijke maat, want wij willen dat mensen zich hier thuis voelen”.

Topcare predicaat

Revalidatiecentrum Het Zonnehuis is goed op weg om het Topcare predicaat te behalen: een kwaliteitskeurmerk dat laat zien dat je veel kennis in huis hebt en onderzoek doet om te blijven verbeteren. ,,Dat trekt nieuw personeel aan, want het spreekt mensen aan om in een specialistische innovatieve omgeving te werken”, dat merkt Hagen nu al en daar is ze erg blij mee. De medewerkers van QuaRijn zijn ook erg verguld met hun nieuwe werkomgeving. En dat is begrijpelijk want in een mooi en modern gebouw werken, doet natuurlijk ook iets met een mens.

Gezond zijn is een groot goed en niemand wil iets mankeren, dat is duidelijk. Maar als je dan toch iets hebt? Dan graag naar Het Zonnehuis. Hagen hoopt dat de inwoners van de Heuvelrug er zo over gaan denken en dat ze zeggen: “Wat fijn dat het er is!”