Skip to main content

Zoekbalk J4

De Linde is een fijn thuis voor de bewoners

In juni 2020 is de nieuwe woonzorglocatie De Linde geopend voor bewoners. De Linde ligt op De Grote Akker aan de rand van een mooie woonwijk in Achterberg, op loopafstand van de oude dorpskern. De Linde heeft woonzorg voor 24 bewoners met dementie. Zij leven in drie woongroepen met elk acht bewoners. Zij hebben allemaal hun eigen kamer, daarnaast heeft elke woongroep een gezamenlijke huiskamer en keuken.

Zorg dichtbij
De gemeente Rhenen vindt het belangrijk dat er voor de inwoners zorg dichtbij is. Daarom was al langer de wens om ook in Achterberg een woonzorgplek voor mensen met dementie te krijgen. Dat duurde even, maar uiteindelijk hebben QuaRijn, Rhenam Wonen en gemeente die ambitie waar weten te maken. Nu De Linde bijna twee jaar in bedrijf is, blijkt het een groot succes. “Het voldoet volkomen aan onze verwachtingen, nog meer zelfs”, zegt kwaliteitsverpleegkundige Riet van Eckeveld. “Het is een fijn thuis voor onze bewoners, maar ook voor hun partners, familie en vrienden.”

Warmte en gezelligheid
Met drie zorgteams van medewerkers zorgt Riet dat het de bewoners aan niets ontbreekt. “Natuurlijk bieden we de noodzakelijke zorg, maar het gaat veel verder dan dat. We willen hen warmte en gezelligheid bieden. In deze kleinschalige opzet kan dat. We leven hier met alle gezindten, met respect voor ieders levensvisie. Zo is de woonkamer van een van de drie groepen wat soberder en prikkelarm ingericht. Er is voor alle bewoners veel aandacht voor activiteiten. We hebben een prachtige tuin met dieren als schapen en eenden. Met het hele team zijn we samen met bewoners en familie een eenheid. Ik vergelijk het zelf altijd met een fietswiel. De bewoners zijn de as waar het om draait. Maar om goed te kunnen rijden heb je ook veel goed gespannen spaken nodig. Er mag geen slag in het wiel zitten, de binnenband moet goed opgepompt zijn en de buitenband moet goed op de velg liggen.”

Familie is welkom
Vrijwel alle bewoners van De Linde komen uit Achterberg, Rhenen en de nabije omgeving. Dat is een bewuste keuze. QuaRijn vindt het namelijk belangrijk dat partners, familie en vrienden langs kunnen komen en desgewenst kunnen helpen. “Uit ervaring weten wij dat het onze bewoners een rustig en vertrouwd gevoel kan geven als er een mantelzorger aanwezig is”, legt Riet uit. “Sommige bewoners vinden het prettig als een mantelzorger bijvoorbeeld hun haar wast, meehelpt bij het eten of een wandelingetje maakt. Anderzijds weten we ook, dat mantelzorgers soms even tot zichzelf willen komen. Dus ook als ze niet bij de zorg betrokken willen of kunnen zijn, dan zijn ze altijd van harte welkom. We hebben ook Familienet. Dit is een besloten website waarop de familie kunt zien hoe het gaat met hun naaste. Onze medewerkers maken bijvoorbeeld foto’s van mooie momenten en activiteiten op de afdeling.”

Vrijwilligers uit het dorp
De komst van De Linde in Achterberg levert ook een binding met het dorp op. Dat blijkt onder andere uit de vrijwilligers die actief zijn in De Linde. “Zij helpen bijvoorbeeld bij de activiteiten, of bij het bereiden van de maaltijden”, zegt Riet. “En er zijn twee heren die het werk buiten op zich nemen. Zo hebben ze mooie bakken gemaakt waarin we onze eigen groente kunnen kweken. Ook hebben ze een volière gebouwd, waarbij ze zelf de kosten voor het materiaal via sponsoren gefinancierd hebben. Extra bijzonder; ze hebben ook nog eens zelf de vogels in de volière geregeld.”

De inzet van de vrijwilligers, maar ook van sponsoren en donateurs is volgens Riet belangrijk voor de bewoners van De Linde. “Daarmee kunnen we nóg meer voor hen betekenen. Iedereen die een steentje wil bijdragen is daarom van harte welkom. Mail mij op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik vertel er graag alles over.”

Bron: gemeente Rhenen