Skip to main content

Zoekbalk J4

Kennis- en BehandelCentrum QuaRijn in Leersum - Divers aanbod paramedische specialisten

Volwassenen en ouderen blijven steeds langer thuis wonen: ook als er sprake is van hersenletsel. Daardoor groeit de behoefte aan lokale zorg en revalidatiemogelijkheden. Het nieuwe Kennis en BehandelCentrum QuaRijn, kortweg KBC, in Leersum speelt daarop in door de zorg dichter bij de mensen te brengen. De paramedische specialisten helpen inwoners van Leersum en Amerongen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen door behandelingen, adviezen en tips te geven. Het KBC heeft de specialismen logopedie, fysiotherapie, ergotherapie, psychologie en voeding en diëtetiek in de Schermerij aan de Torenzichtlaan. Alle inwoners uit Leersum en Amerongen zijn welkom om contact op te nemen of een afspraak te maken.

,,Voorheen behandelden we de mensen vooral aan huis”, vertelt logopedist Helene Rompen, ,,Dat was heel tijdrovend. Het is zo fijn dat we nu in de buurt zitten en inwoners gemakkelijk naar ons toe kunnen komen”. Mensen met bijvoorbeeld communicatie- of slikproblemen, kunnen veel baat hebben bij een behandeling door een logopedist. Het kan zijn dat iemand een hersenaandoening heeft (gehad) en niet goed meer kan communiceren, spreken, begrijpen of slikken. De logopedist kan hier oefeningen voor geven. De specialisten van het KBC bieden hulp door te compenseren, waarbij geleerd wordt om iets op een andere manier te doen. Maar ook door te revalideren, waarbij cliënten getraind worden om bepaalde vaardigheden terug te krijgen.

Korte lijntjes
Hoe fijn is het als iemand meekijkt naar wat je nodig hebt om dagelijks goed te functioneren? Een ergotherapeut begeleidt bijvoorbeeld mensen die een hersenstoornis hebben en geeft ze adviezen over hulpmiddelen bij het eten en bewegen. En kijkt mee hoe je veilig kunt douchen of hoe je je makkelijker kunt aankleden.

Een fysiotherapeut helpt bij revalidatie en leert mensen onder andere opnieuw te lopen of bewegen. In het KBC is een mooie oefenruimte met allerlei soorten apparatuur die daarbij van nut zijn. De fysiotherapeut geeft ook adviezen over iemands houding of hoe hij/zij beter kan zitten: ook in een rolstoel. Het spreekt voor zich dat alle disciplines onderling overleg hebben, want tussen bepaalde specialismen zit ook een overlap. Omdat alles nu verzameld is in het KBC zijn de lijntjes kort en kunnen de cliënten snel verder geholpen worden.

Aanvaarden
Een heleboel mensen hebben problemen met voeding. Bij een diëtist denken veel mensen aan afvallen. ,,Wij zien vaak dat mensen door motorische problemen minder goed eten en dingen niet meer lekker vinden. Een diëtist onderzoekt wat iemand op een dag eet en die persoon toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt”, legt Rompen uit.

De psycholoog tenslotte kan helpen bepaalde ziekten of aandoeningen te leren aanvaarden. Heel veel mensen weten niet dat wij op veel gebieden hulp kunnen geven. En dit artikel is te kort om alle mogelijkheden goed uit te leggen. Daarom hebben wij een inloopspreekuur op iedere vrijdagmiddag van 15.30 tot 16 uur. Daar kunnen mensen terecht met al hun vragen. Welkom om te bellen of langs te komen.

T 0343 - 474849

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Auteur: Babs Bouwman