Skip to main content

Zoekbalk J4

Wereld Alzheimer Dag in Bunnik

tentoonstelling

Op 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Op of rond deze dag vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie door het organiseren van activiteiten om samen van te genieten en om extra bekendheid te geven aan dit onderwerp. Zo ook in Bunnik. In dit verslag een korte terugblik.

Alzheimer cafe 
Geïnspireerd door het thema van Wereld Alzheimer Dag van dit jaar ‘De vele gezichten van dementie’ was Christa Reinhoudt te gast in ons café. Zij is een van die vele gezichten. Een jonge en energieke vrouw van 51 jaar. Goedlachs, met zorg gekleed, mondig en taalvaardig. Op haar 47e kreeg ze de diagnose dementie. Saskia Danen interviewde haar en samen gaven ze de bezoekers van het Alzheimer Café een inkijkje in hoe het voor Christa is om te leven met deze diagnose. Het maakte diepe indruk.

Workshop schilderen  
Alzheimer Nederland Zeist e.o. organiseerde samen met Cultuurplatform Bunnik een workshop schilderen onder begeleiding van schilder Rijk Roor uit Odijk. Doel was aandacht vragen voor deze ziekte, en daarnaast samen mee doen aan een leuke activiteit. Het leverde mooie resultaten op en een inspirerende ochtend.

Fototentoonstelling
Misschien heeft u ze gezien, de foto’s in de etalage bij boekhandel van Ravenswaaij. Zij zijn onderdeel van deze tentoonstelling die verspreid is over de hele regio Zeist e.o. en tot ongeveer medio oktober te zien is. Cathy Greenblat, de Amerikaanse fotografe wil met deze tentoonstelling laten zien dat dementie geen grenzen kent en over de hele wereld voor komt. Het belangrijkste doel van de tentoonstelling is het veranderen van de stereotiepe kijk op mensen met dementie. Ja, er is achteruitgang in het cognitieve functioneren, maar mensen hebben een leven en zijn een persoon met gevoelens die behoefte hebben aan liefde en zorg. Als ze daar genoeg van krijgen, kunnen ze hun leven leiden met humor, lachen en feesten en bovenal met waardigheid.

Ook in wooncentrum Bunninchem en De Weijer hangen foto’s uit deze tentoonstelling. Meer informatie over de andere locaties in de regio en over de tentoonstelling is te vinden op deze websitewww.alzheimer-nederland.nl/

Bron: Bunniks Nieuws