Skip to main content

Zoekbalk J4

Wonen met het syndroom van Korsakov

Heeft u het syndroom van Korsakov en kunt u niet meer zelfstandig wonen? QuaRijn biedt 24 uur per dag intensieve ondersteuning, begeleiding en behandeling op een prachtige nieuwe locatie van Het Zonnehuis.

Iedere cliënt heeft een eigen studio met badkamer. U mag uw studio naar eigen smaak inrichten. Er zijn vier huiskamers voor in totaal 40 cliënten. De huiskamers zijn sfeervol ingericht en grenzen aan een mooie tuin waar ook een kas staat. Er is vlakbij een moestuin waar de cliënten in kunnen werken.

Behandeling en begeleiding

Als u op de Korsakovafdeling verblijft, krijgt u intensieve begeleiding bij dagelijkse activiteiten. QuaRijn biedt haar cliënten een gestructureerde, veilige en huiselijke omgeving. Wij vinden het belangrijk om te weten hoe het gaat met onze cliënten. Daarom zijn er veel individuele gesprekken.

Behandelaren

Naast verpleegkundigen, verzorgenden, sociaal pedagogisch werkers en medewerkers maatschappelijke zorg, bestaat ons team ook uit activiteitenbegeleiders en een beweegagoog. Daarnaast is een deskundig behandelteam betrokken, waaronder een specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog, een sociaal psychiatrische verpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut.

Dagprogramma

Op onze units is er een gestructureerd dagprogramma dat houvast biedt. Cliënten helpen bij de dagelijkse activiteiten zoals tafeldekken en koffie zetten. De afwasmachine in- en uitruimen zijn activiteiten die cliënten krijgen toegewezen. In de huiskamer kunt u ook koken, kaarten, televisie kijken of de planten verzorgen.

Activiteitenprogramma

Naast de dagelijkse activiteiten worden er ook extra activiteiten georganiseerd.

Zoals:
• tekenen en schilderen
• spel en beweging
• muziekactiviteiten
• houtbewerken
• werken in de moestuin
• zwemmen

Vergoeding

De kosten worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Cliënten betalen wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. De bijdrage wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).

360° locatie video


Podcast Korsakov

Beluister hier de podcast van het Korsakov Kenniscentrum: Goede zorg voor mensen met Korsakov door QuaRijn.

Nieuws: REC Korsakov

REC Korsakov | ‘We willen cliënten nog beter bereiken om de helpende hand te bieden’

In de regio Utrecht worden expertisecentra voor LVHC-ziektes en -aandoeningen ontwikkeld. De afkorting LVHC staat voor ‘laag volume, hoog complex’. 

Lees het hele nieuwsbericht

Nieuws: Het Zonnehuis wordt Regionaal Expertise Centrum Korsakov

Langdurig alcoholgebruik in combinatie met slechte voeding en zelfverwaarlozing zijn de belangrijkste veroorzakers van het syndroom van Korsakov. Door een groot tekort aan vitamine B1 raken delen van de hersenen ernstig beschadigd met alle gevolgen van dien. Deze mensen kunnen niet meer zelfstandig wonen en hebben structuur en zorg nodig.

→ Lees hier het hele bericht 'Het Zonnehuis wordt Regionaal Expertise Centrum Korsakov'

Nieuws: Nieuw Ontmoetingscentrum Korsakov in Perzikengaard

QuaRijn is druk doende om drie lokalen van de voormalige kinderopvang aan de Perzikengaard om te bouwen in een dagactiviteitencentrum voor cliënten met het syndroom van Korsakov. Het is geen overbodige luxe, want het centrum voorziet in een behoefte en biedt vele voordelen voor cliënten, familie én omwonenden.

Lees het hele bericht: Nieuw Ontmoetingscentrum Korsakov in Perzikengaard

Expertisecentra (LVHC) regio Utrecht

In de regio Utrecht zijn er Expertisecentra voor verschillende specifieke doelgroepen. Het gaat hierbij om mensen binnen de doelgroep die zeer complexe zorg en behandeling nodig hebben, die

Wilt u meer weten over de zorg en behandeling van deze specifieke doelgroepen in de regio Utrecht of landelijk, dan kunt u contact opnemen met de betreffende organisatie.

  • Korsakov – QuaRijn
  • Langdurig Bewustzijn Stoornis (LBS) – Accolade Zorg
  • Geronto Psychiatrie (GP) – Careyn
  • Dementie en zeer ernstig probleem gedrag (D-ZEP) – ZorgSpectrum
  • Niet aangeboren Hersenletsel (NAH+) – AxionContinu

 Korsakov – QuaRijn

QuaRijn biedt 24 uur per dag intensieve ondersteuning, begeleiding en behandeling op een prachtige nieuwe locatie van Het Zonnehuis voor mensen met het syndroom van Korsakov die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het syndroom van Korsakov komt meestal voor bij mensen met een ernstige en langdurige alcoholverslaving. Heel soms ontstaat Korsakov na een maagverkleining, eetstoornis, ernstig zwangerschapsbraken of een hongerstaking.

Langdurig Bewustzijn Stoornis – Accolade Zorg

Accolade biedt zorg en behandeling voor mensen met LBS op locatie De Wijngaard in Bosch en Duin.

Ieder jaar raken duizenden mensen in Nederland door plotseling hersenletsel in coma. De meesten komen snel weer bij bewustzijn. Maar het gebeurt soms ook dat iemand wel de ogen opent, maar geen of maar heel weinig tekenen van bewustzijn laat zien. We spreken dan van een langdurige bewustzijnsstoornis. Patiënten die tijdens de Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN) in het Leijpark niet bij bewustzijn komen, en nog steeds in een minimaal bewuste toestand of niet-responsief waaksyndroom verkeren, komen in aanmerking voor verdere gespecialiseerde zorg. Dit heet Langdurige Intensieve Neurorevalidatie.  Deze zorg geven we in de Wijngaard.

→ Lees verder

Geronto Psychiatrie – Careyn

Careyn is bezig met de ontwikkeling en opbouw van expertise op het gebied van Geronto Psychiatrie.

Mensen die tot de doelgroep gerontopsychiatrie behoren, kampen al een groot deel van hun leven met psychiatrische problematiek. Kenmerkend is dat er sprake is van een stapeling van problemen. Naast de psychiatrische problematiek zijn er op nog minimaal twee, maar meestal meer, andere domeinen problemen: gedrag, cognitie, lichamelijke gezondheid, (i)ADL en/of sociale betrokkenheid. Deze mensen hebben vaak beperkt ziekte-inzicht en er is sprake van verlies van zelfregie.

→ Lees verder

Dementie en zeer ernstig probleem gedrag – ZorgSpectrum

De ziekte dementie kent veel uitingsvormen. Vaak leidt deze aandoening tot probleemgedrag en in uitzonderlijke gevallen tot zeer ernstig probleemgedrag. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van lijden bij de cliënt of wanneer er gevaar bestaat voor de cliënt zelf of voor de mensen in hun omgeving. Deze cliënten kunnen dan tijdelijk terecht op de Regionale Interventie afdeling D-ZEP in ZorgSpectrum locatie Vreeswijk in Nieuwegein.

→ Lees verder

Niet aangeboren Hersenletsel – AxionContinu

AxionContinu is bezig met de ontwikkeling en opbouw van expertise op het gebied van NAH+.

Personen met NAH+ zijn mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met multi-domein-problematiek. Dat betekent dat zij een combinatie hebben van zorgvragen op lichamelijk gebied, in gedrag, psychisch, psychiatrisch en/of op sociaal gebied. Daardoor hebben zij behoefte aan een specifieke omgeving, intensieve begeleiding en behandeling, veelal in een intramuraal verblijf. Het gaat dus om een doelgroep van mensen met een complex neuro-psychiatrisch beeld, met risicovol gedrag en (soms) ernstige gedragsproblematiek.

→ Lees verder

Korsakov video's

Adres

Nieuw Sterkenburg

(Onderdeel van locatie Het Zonnehuis)

Afdeling Korsakov
Het Zonnehuis 1
3941 RB DOORN
T 085 488 7250

routebeschrijving
navigatietip


Cliënt consulent Korsakov & Casemanagers Korsakov

Margreet Wijman
06 82 63 47 89
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Judith de Vries
06 26 28 89 93
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Service Bureau QuaRijn
085-4889900
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Regionaal expertisecentrum Korsakov

QuaRijn maakt onderdeel uit van dit netwerk. Klik op de button voor een overzicht van video's over dit expertisecentrum.